fbpx

Napísal 13:20 Ručne zručne

Viete, ako si vybrať správne ihlice a háčiky?

Vhodné ihlice či háčiky sú úplný základ. Ich nesprávny výber totiž môže dohnať začiatočníkov až k úplnému odporu k pleteniu a háčkovaniu. Aby ste sa tomu vyhli, s výberom vám poradíme.

Pletenie a ihlice

Dĺžka

Od dĺžky ihlíc závisí to, koľko očiek na nej môžete mať nahodených. Teda ak pracujete na väčšej pletenine, je logické, že potrebujete dlhšie ihlice.

Naopak, malé ponožky a čiapky upletiete obratnejšie s kratšími ihlicami. Klasické rovné ihlice bývajú dlhé približne 25 cm až 40 cm. Kruhové ihlice môžu mať dĺžku približne od 23 cm až do 150 cm. A napokon krátke obojstranné ihlice môžu byť dlhé 13 cm až 20 cm.

Najkratšie pomocné ihlice sú dlhé približne 13 cm, najdlhšie kruhové ihlice môžu byť dlhé až 150 cm.

Typy ihlíc

Klasické rovné ihlice

Vždy sú dve a tvoria pár. Na jednom konci majú hrot, ktorý je zaostrený, a na druhom konci je takzvaná zarážka, gulička alebo gombík. Tento mini “útvar” na konci ihlice bráni skĺznutiu očiek. 

Hrot môže byť ostrý a tupý. Pre začiatočníkov sú lepšie ihlice s ostrým hrotom, aby sa očko ľahšie “chytilo”. Tieto ihlice sú najpoužívanejšie, pomocou nich môžete pliesť svetre, šály a rôzne iné pleteniny. Pletie sa v jednej línii – dvojrozmerne.

Kruhové ihlice

Občas nazývané ako okrúhle. Sú taktiež rovné a namiesto “zarážky” majú obe ihlice medzi sebou plastové lanko, ktoré je pružné a vďaka ktorému je možné tvoriť ihlicami kruh. Pri tomto type ihlíc je veľmi dôležitá celková dĺžka – teda dĺžka ihlica-lanko-ihlica. Typické dĺžky sú 60 cm, 80 cm alebo 100 cm. 

Takéto ihlice sú vhodné skôr pre pokročilých. Používajú sa totiž na pletenie veľkých a širokých dielov do kruhu, napríklad veľký pulóver, ktorý sa pletie odspodu ako celok a až pri rukávoch sa diel rozdelí na predný a zadný. Klasicky sa aj na kruhových ihliciach pletie v radoch, ale veľmi širokých. Môžete pliesť aj ucelený kruh – trojrozmerne.

Kruhové ihlice majú medzi dvoma ihlicami pružné silikónové lanko, ktoré slúži na vytvorenie kruhu.

Krátke obojstranné ihlice

Občas ich nájdete označené ako ponožkové. Sú kratšie ako klasické rovné ihlice a čo je najdôležitejšie, majú hroty na oboch koncoch. Väčšinou sa predávajú v sadách a sú taktiež určené na pletenie do kruhu – trojrozmerne. Najčastejšie sa používajú na pletenie ponožiek a menších kruhových vecí, napríklad čiapok a rukavíc. 

Pomocné ihliceTakéto ihlice sú určené na pletenie vrkôčikových vzorov. Sú krátke, približne 10 cm, môžu byť rovné alebo lomené-krivé. Vždy sa používa iba jedna pomocná ihlica a pre začiatočníka je vhodná lomená-krivá. Tieto ihlice pomáhajú držať spustené očká počas vytvárania zložitejších pletenín.

Pomocné ihlice slúžia na vytváranie vrkôčikových vzorov.

Hrúbka ihlíc

Okrem správneho typu je dôležité vybrať si tiež správnu hrúbku ihlíc. Ak sa budete počas pletenia riadiť návodom, nájdete tam uvedené, aké hrubé ihlice sú pre danú pleteninu najvhodnejšie.

Hrúbka ihlíc tiež závisí od toho, aká pevná a hrubá je zvolená priadza a či chcete vytvoriť voľnú alebo pevnú pleteninu. Číslovanie ihlíc je tradične vyjadrené v číslach alebo milimetroch, takže ak nájdete ihlice s označením 4, sú hrubé 4 mm.

Materiál

Ihlice sú najčastejšie vyrábané z dreva, bambusu, plastu a kovu.

Drevené ihlice – sú tradičné vyrobené zo zhusteného brezového dreva. Vďaka tepelnému spracovaniu a lakovaniu sa tieto ihlice stávajú veľmi pevné, ľahké a zároveň vodeodolné. Zaujímavosťou je, že takto špeciálne ošetrené drevo je tvrdšie ako eben alebo ružové drevo palisander.

Bambusové ihlice – ihlice, ktoré sú vyrobené z bambusu, sú pružnejšie a pevnejšie ako klasické drevo. Bambusové ihlice môžu byť prírodné-neopracované, lakované alebo voskované.

Bambusové ihlice sú o niečo drahšie, ale táto investícia sa vyplatí, keďže sú veľmi kvalitné.

Plastové ihlice – plastové ihlice sa najčastejšie vyrábajú z akrylu, podobne ako háčiky. Veľkou výhodou plastových ihlíc je, že sú ľahučké a vhodné aj pre deti a začiatočníkov. Malou nevýhodou je, že plastové ihlice nie sú na pohľad také estetické ako drevené alebo kovové.

Kovové ihlice – v minulosti boli najpoužívanejšie, dnes majú silnú konkurenciu najmä v drevených a bambusových ihliciach. Veľkou výhodou je, že sú cenovo dostupné, avšak sú ťažšie, mierne šmykľavé a trochu chladné na dotyk. Pri práci jemne cinkajú, čo mnohým prekáža.

Hrúbka priadze

Poznáme tenulinké a aj úplne široké priadze, ktoré sa používajú iba na ručné pletenie. V minulosti boli priadze často označované ako jedno, dvoj, trojvláknové, dnes sa už rozdeľujú iným spôsobom. 

Pri výbere správnej priadze na pletenie je dôležité vybrať si takú, ktorá sa hodí k typu ihlíc, k materiálu, z ktorého sú ihlice vyrobené a k typu pleteniny, ktorú chcete vytvoriť. Pri čítaní návodu vždy nájdete presný popis ihlíc a aj odporúčané hrúbky a materiál priadzí. Na začiatku sa riaďte návodmi, neskôr začnite experimentovať.

Technika pletenia

Pri pletení v lícových a rubových radách (hladko-obratko) sa používajú klasické rovné ihlice. Štandardná dĺžka rovných ihlíc je 35 cm. Na rovných ihliciach sa dá upliesť takmer všetko, ak sa zmierite s nutnosťou zošívať aj to, čo by ste pri pletení do kruhu zošívať nemuseli.

Na začiatku je slučka, potom základné očko a ďalšie očká. Ak je na ihliciach potrebný počet slučiek – očiek, jednu ihlicu treba opatrne vytiahnuť, aby bolo možné v ďalšom rade na očkách pliesť.

Poznáte hladko-obratko? Je to hlavná technika využívaná pri pletení s ihlicami.

Pletieme hladko

Po dokončení začiatočného radu slučkových očiek, ktoré sú vytvorené na dvoch ihliciach, jednu vytiahneme a necháme si ju v pravej ruke, lebo ňou budeme rozpletať slučky na očká a ihlicu s očkami zoberieme po navinutí priadze na prsty do ľavej ruky.

Pritom si musíme uvedomiť, že navinutá priadza, ktorá je vedená okolo ukazováka ľavej ruky, sa odvíja podľa toho, ako jej to ukazovák dovolí. Týmto uvoľňovaním alebo priťahovaním priadze sa pletenina stáva pevnejšou a tiež pravidelnejšou.

Priadzu vedieme na rubovej strane za ihlicou. Špičku pravej ihlice vpichneme pod prednú niť očka, naberieme priadzu navinutú na ukazovák zhora dolu a pretiahneme ju očkom. Potom očko z ľavej ihlice zosunieme.

Pletieme obratko

Postup je podobný ako pri hladkom pletení, ibaže priadzu z ukazováka vedieme pred pleteným očkom, špičku pravej ihlice vsunieme do očka sprava doľava, a to súčasne s priadzou, ktorá leží na očku, nadhodíme, pretiahneme očkom a očko z ihlice zoberieme.

Takto vyzerajú nahodené očká a kúsok pleteniny. Na začiatku si všímajte materiál a vzory veľmi detailne.

Pre poplepetkov

Na učenie a prvé pleteniny sú ideálne rovné ihlice strednej hrúbky č. 4 alebo č. 5. Pre deti zvoľte radšej kratšie ihlice, dlhé asi 25 cm.

Väčšina začiatočníkov má sklon priadzu silno uťahovať. V takom prípade skúste menej klzké ihlice – bambusové alebo drevené. Ak budete pliesť z veľmi hrubej priadze, používajte zasa čo najľahšie ihlice. 

Háčkovanie a háčiky

Dĺžka

Háčiky búvajú dlhé približne 12 až 20 cm. Pre jednoduchšiu manipuláciu a pre začiatočníkov sú lepšie kratšie háčiky. Dlhé háčiky sú určené na špeciálne háčkovacie techniky, ktoré zvládnu skúsenejší háčkomilci.

Hrúbka háčika

Hrúbka háčika určuje jeho veľkosť. Na základe toho si budete vyberať háčik a kombinovať ho s hrúbkou zvolenej priadze. Podľa medzinárdného číslovania háčikov, ktoré je známe aj pod skratkou ISR (International Standard Range) je veľkosť háčika uvádzaná vždy v milimetroch.

Výber správnej hrúbky háčika netreba podceňovať.

Samozrejme, kvôli rozdielnemu metrickému systému vo Veľkej Británii a aj v Amerike sa môžete stretnúť s tým, že budú háčiky očíslované inak. Ak v návode nájdete veľkosť, ktorou si nie ste úplne istí, obráťte sa na obchod s galantériou alebo si pozrite našu praktickú tabuľku. Môžete si ju vytlačiť a budete ju mať vždy po ruke.

Materiál

Zvyčajne sú háčiky vyrábané z dreva, bambusu, plastu a kovu. Presne ako ihlice.

Drevené háčiky – na ich výrobu sa najčastejšie používa drevo z brezy. Ide o pôvodný a najstarší materiál, z ktorého sa háčiky vyrábajú. Brezové drevo je veľmi ľahké a príjemné na dotyk, počas háčkovania sú drevené háčiky “tiché” a v porovnaní s kovovými háčikmi sa takmer vôbec nekĺžu. Drevený háčik musí byť spracovaný veľmi kvalitne, tepelne ošetrený, vyleštený a nalakovaný.

Bambusové háčiky – háčik vyrobený z bambusu môže byť o niečo drahší ako plastový alebo kovový. Priadza po háčiku z bambusu ľahko kĺže, tento háčik je však o niečo hlasnejší – priadza na ňom vŕzga.

Bambusové háčiky sú veľmi kvalitné a milujú ich háčkomilci z celého sveta.

Plastové háčiky – najčastejšie používaným materiálom na výrobu plastových háčikov je akryl, čo je veľmi odolný druh plastu. Veľkou výhodou je, že je plastový háčik úplne ľahučký, nebolia z neho prsty a nechladí tak ako kov. 

Kovové háčiky – sú najčastejšie vyrobené z hliníka alebo ocele. Kovové háčiky sú najpoužívanejšie, pretože priadze po nich dobre kĺžu, sú ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Často majú plastové alebo silikónové rúčky, ktoré sú ergonomické, aby bolo háčkovanie pohodlnejšie a bezbolestné aj po dlhých hodinách.

Kovové háčiky vylepšujú najmä ergonomicky tvarované rúčky. Vďaka nim je háčkovanie pohodlnejšie.

Hrúbka priadze

Existujú priadze z rôznych materiálov, ktoré majú rôzne hrúbky. Poznáme aj veľmi široké, ktoré sa používajú iba na ručné pletenie. V minulosti boli priadze často označované ako jedno-, dvoj- či trojvláknové, dnes sa už rozdeľujú iným spôsobom.

Háčik a priadza sa veľkostne nemusia zhodovať, ale mali by sa k sebe aspoň približovať. Samozrejme, toto platí najmä pre začiatočníkov, pokročilí si trúfajú na rôzne experimentovanie. V zásade si stačí zapamätať jednoduché pravidlo: ak je veľkosť háčika 4 mm, priadza by mala byť hrubá od 3,5 do 4,5 mm, ak je veľkosť háčika 6,5 mm, ideálna hrúbka priadze je 6 až 7 mm.

Technika háčkovania

Existujú tisícky návodov a odporúčaní, ako sa popasovať s rôznymi technikami a postupmi háčkovania. Pre začiatočníkov je však najdôležitejšie naučiť sa základy: správne viazanie uzla, výber práce s háčikom – držíme ho ako nôž alebo ako pero – správne držanie priadze a koordinácia oboch rúk. 

Háčkovanie má šesť základných očiek – retiazkové očko, pevné očko, krátky stĺpik, polodlhý stĺpik a dvojitý stĺpik. Poznáme aj zložitejšie techniky – trojitý stĺpik, vejárik či pikotku. Najdôležitejšie však je naučiť sa šesť základných očiek, ktoré vám na úvod bohato postačia.

Pri háčkovaní poznáme šesť základných očiek, pomocou ktorých môžeme vytvoriť takmer všetky druhy háčkovaných výrobkov.

Úroveň háčkomila

Pre začiatočníka nie sú vhodné príliš tenké ani príliš hrubé háčiky a priadze. Ideálne je začať s háčikom, ktorý má hrúbku 5 mm. Ideálna priadza pre začiatočníkov je buď syntetická, alebo kombinovaná. Na začiatku je totiž práca s prírodnými vláknami náročná.

Hneď ako budete v háčkovaní zručnejší, môžete začať experimentovať s rôznymi veľkosťami a druhmi háčikov a priadzí. 🙂

(Visited 6 477 times, 1 visits today)